Rez hrušní – problém všech zahrádkářů.

Hola, hola,

máte na zahradě hrušeň napadenou houbovou chorobou? Máte již několik let mizernou nebo žádnou úrodu hrušek? Možná si zdroj choroby pěstujete přímo na své zahradě nebo ji pěstuje váš soused.

 

 

 

 

 

 

 

 

Chtěl bych tímto příspěvkem požádat všechny Větrováky, aby se rozhlédli po svých zahradách a pomohli rez hrušní omezit nebo úplně odstranit z naší obce.

Příčinou je houbová choroba, která přežívá na jalovcích a šíří se z nich. Jedná se většinou o jalovec chvojka, jalovec čínský a jalovec prostřední. Bližší informace k tomuto problému naleznete na tomto odkazu :

Jak se zbavit rzi hrušňové, největšího nepřítele hrušní – ČESKÉSTAVBY.cz (ceskestavby.cz)

Blíží se jaro  a tedy období, kdy je možno proti této chorobě zasáhnout. Je jasné, že na straně pěstitelů hrušní lze použít chemické postřiky proti houbovým chorobám, ale chemie máme kolem sebe víc než dost. Je zde i prostor pro pěstitele okrasných jalovců, aby zkontrolovali, zda se zdroj této choroby nevyskytuje právě na jejich zahradě a pokud ano, aby ho omezili nebo nejlépe odstranili. Na uvedeném odkazu najdete informace, na jaké vzdálenosti se šíří houbové spóry a tedy stačí jeden zdroj a celé okolí je zasaženo.

Děkuji všem, kteří se porozhlédnou po své zahradě (někdy je třeba se k problému i ohnout ) a pomůžou tuto chorobu z naší obce vymýtit.

Za pěstitele hrušek zdraví a děkuje

Miloš Havlas

 

 

 

 

Zařazeno v rubrice Aktuality. Pod odkazem.

Comments are closed.